tisdag 28 oktober 2008

Recept på Southern Fried Chicken

Det är inte lätt att beskriva ett sånt här recept, då det finns en mängd olika sätt att laga till denna rätt. Egentligen bör man ha en tryckkokare som det går att fritera i vid lägre temperatur än normalt så att kycklingbitarna blir färdiga inuti på samma tid som skalet blir knaprigt.

Jag förvärmde istället kycklingdelarna, lår och drömstek, i en halvtimme i 150 graders ugn. Därefter klappade jag dem med vetemjöl blandat med lite salt och peppar. Sedan doppas de i frityrsmet innan de friteras i 140 - 160 grader i 10 minuter eller så.

Frityrsmet kan man blanda till på olika vis, bara det blir frasigt och gott samt fastnar på kycklingen. Jag blandade en 3:a kaffegrädde, en skvätt mjölk, 2 msk skorpmjöl (heter ströbröd norröver), 2 msk vetemjöl, 2 msk majsmjöl, ett par nävar krossade cornflakes, salt, peppar och lite currypulver. Konsistensen ska som sagt vara rätt kladdig så att det fäster, ta i mer vätska eller mjöl om det behövs. Det gör det nog, jag öste i lite mer men minns inte riktigt av vad... Denna mängd räckte till två kilo kycklingdelar.




Kycklinghaiku
Kyckling äter majs
Klappad i cornflakes, stekt
Majsen mättar


3 kommentarer:

Anonym sa...

Kycklingar är lustiga djur,
lever livet i en bur!

Hannibal Hayes sa...

Denna kylling hade tur,
den åts upp i dur!

Anonym sa...

Varken dur eller moll
Hjälper kyckling i sin roll
Buren är allt den får se
Innan livet slutar som kycklingfilé