onsdag 30 september 2009

Recept på slånbärslikör

Det verkar som att en del element har hamnat på ett tidigare inlägg här, när de sökt på "slånbärslikör" på internettet. Där var ju inget recept, men jag antydde att jag kanske skulle leta upp det. Det har jag nu gjort eftersom jag har ett par liter nyplockade slånbär i frysen. Hade i och för sig tänkt göra gelé på dem, men man är väl inte sämre karl än att man kan ändra sig! Och nu till receptet:

Lägg 1 liter mogna och frostbitna (går bra i frysen) på en vidhalsad flaska eller stor glasburk.

Häll på neutral sprit så att det står över bären. Låt stå någon månad. Sila av spriten som sparas i en flaska.

Häll 2-3 dl socker på bären. Skaka om emellanåt så att sockret löses.

Efter ett par veckor silas bären bort. Sockerlösningen blandas med den sparade spriten.

Lagra länge, likören blir bara bättre med tiden. En bottensats kan komma att avlagras efter ett tag, häll då försiktigt över likören till en annan flaska.

Finessen med detta recept är att sockret drar vätskan ur bären, de blir skrynkliga som russin. En bra idé är också att skölja bären med lite av spriten när de silats bort så att ingen saft går till spillo.

2 kommentarer:

Anonym sa...

2-3 dl socker! Är du en sockerholic?

Hannibal Hayes sa...

Man dricker väl inte allt på en gång. Nötta.