tisdag 14 juli 2009

Foccacia med godsaker

Foccacia är lätt att baka. Använd en rejäl bunke eller jäslåda, degen sväller ordentligt! Så här kan man till exempel göra:

Blanda ihop, och rör sen om i några minuter:
7 dl ljummet vatten
50 g jäst
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
rivet skal av 1 citron (eller 2)
15 dl vetemjöl

Häll i:
2 dl hackade soltorkade tomater och rör om lite till.

Bäst är att blötlägga ickemarinerade soltorkade hackade tomater i en halvtimme eller så i lite vatten. Låt sedan blötläggningsvattnet bli en del av degspadet.

Jäs 45 min. - 1 timme.

Bre, med mjölade händer, ut degen på en eller två bakpappersklädda plåtar. Ungefär 3 cm tjockt.

Pensla med olivolja, strö över lite flingsalt, 100 - 150 g smulad fetaost och 5 msk hackade färska rosmarinblad. Platta ner toppningen med fingrarna.

Låt jäsa 20 - 30 min, och värm samtidigt ugnen till 225 grader.

Baka 25 min eller tills osten börjar bli brun och ser god ut. Låt svalna på galler.
Klart!

1 kommentar:

Richard sa...

Det låter gott, ska försöka hinna göra det någongång.