måndag 11 maj 2009

Glass & maränger

Det visade sig vara lätt att tillverka glass själv. Varför har jag inte gjort det förrän nu, kan man fråga sig? Såhär gör man:

1. Vispa upp en trea grädde och en tesked vaniljsocker.
2. Vispa tre äggulor och en deciliter socker.
3. Blanda ihop ovanstående i en lagom stor form. (Kanske kärlet du vispade grädden i?)
4. Frys över natten.

Äggvitorna som blir över gör man lika lätt maränger av:

1. Vispa tre äggvitor och fem droppar citronsaft (eller ett par droppar ättika) till hårt skum, i en torr och fettfri skål. Om du vänder skålen ska skummet stanna kvar när det är färdigvispat.
2. Klicka ut på en plåt eller två. Gör dem inte för stora.
3. Grädda i ugnen vid 100 grader i 45 minuter - 1 timme. Frestas inte att snabba på processen genom att öka temperaturen, om de tar färg har sockret delvis karamelliserats och marängerna blir sega. (Goda ändå förstås...)

2 kommentarer:

Daniel sa...

Så enkelt? Should try!

Hannibal Hayes sa...

Det blir bra! Frys ordentligt bara. Det tar mer än några timmar innan det blir hårt.