torsdag 31 juli 2008

Elpriset

Nu har, enligt t. ex. Sydsvenskan, Vattenfall gjort en rekordvinst på 6 300 000 000 kr för årets andra kvartal. Främst har vinsten ökat inom området elproduktion, trots att produktionen inte ökat.

I en annan artikel i samma tidning kan man läsa att elpriset födubblas på sju år. Vattenfalls marknadsckef Per Thorin tycker att Vattenfall har små marginaler (!) och att det är svårt att sia om framtidens elpris. Han säger - som de alltid brukar i den här branschen - att det beror på vädret. Visst! Alltid går det att motivera höjda elpriser med väderfenomen. Är det torrt så finns det för lite vatten i vattekraftsmagasinen, är det regning så att magasinen blir överfulla så måste de kompensera för utsläppt vatten som skulle kunna ha blivit el. Är det precis lagom med vatten, så är det andra faktorer som styr priset. Just nu skyller de på att det är varmt. Andra gånger är det för kallt, osv.

Hur många gånger kan folk gå på dessa krystade förklaringar? Det är väl ganska uppenbart att elpriset höjs för att elbolagen gärna vill öka sina vinster? Det värsta är egentligen att media helt okritiskt lallar med och redovisar elbolagens förklaringar utan något som helst ifrågasättande!

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla journalister är lallande fånar utan förmåga till kritiskt tänkade. Undra vad de lär ut på Journalisthögskolan? Kanske ctrl+c och ctrl+v från TT mfl...